Bakpulver eller bikarbonat

Hur stavas det?

Det korrekta ordet är ”bakpulver”, som är ett kemiskt jäsmedel som används för att få deg att jäsa och bli luftig vid bakning.

Böjningar: bakpulver.

Vanliga felstavningar: bakpulfer.

Synonymer: inget direkt synonym men ibland används ”jäsmedel” i en allmän bakningskontext.

Exempelmeningar:
”Till receptet behövdes två teskedar bakpulver för att få kakan att jäsa ordentligt.”
”Bakpulver är ett vanligt ingrediens i många bakverk för att skapa rätt konsistens.”

Felaktig exempelmening:
”Till receptet behövdes två teskedar bakpulfer för att få kakan att jäsa ordentligt.” (Korrekt: ”Till receptet behövdes två teskedar bakpulver för att få kakan att jäsa ordentligt.”)

Bikarbonat, å sin sida, är ett annat kemiskt jäsmedel som också används vid bakning men har olika egenskaper och används inte alltid på samma sätt som bakpulver. Bikarbonat är en basisk substans som kräver en syra (t.ex. citronsaft eller ättika) för att aktiveras, medan bakpulver redan innehåller en syra och en bas och därför kan aktiveras med vätska och värme.