Svenska nyord 2023

Språkrådets nyord 2023

Varje år presenterar Språkrådet och Språktidningen Nyordslistan, en samling av nya ord och uttryck som har myntats eller fått ökad spridning i det svenska språket under året. Listan reflekterar aktuella samhällsföreteelser och trender, och de nya orden ger en inblick i vad som varit i fokus i både media och vardagliga samtal. De kan handla om allt från teknologiska framsteg och arbetslivsförändringar till klimatfrågor och populärkultur.

Här följer en sammanställning av årets nyord, med en kort förklaring till vart och ett av dem:

Nyordslista 2023 med förklaringar

Vild graviditet
– En graviditet som genomförs helt utan kontakt med vården och där den gravida själv tar ansvar för hela förloppet.

AI-klonad
– Något som har kopierats eller återskapats med hjälp av artificiell intelligens, till exempel ett musikstycke, ett konstverk eller en röst.

Barbenheimer
– Samordnade aktiviteter och diskussioner kring de två storfilmerna ”Barbie” och ”Oppenheimer”, som ofta refererar till att de släpptes samtidigt och fick stor uppmärksamhet.

Bubbelhoppa
– Att medvetet byta miljö eller umgänge för att undvika att fastna i sin egen ”bubbla” och på så sätt få nya perspektiv och kunskaper.

Cyberresiliens
– Förmåga att stå emot it-attacker och säkerställa att grundläggande funktioner och verksamheter kan fortgå trots hot mot cybersäkerheten.

Deinfluencing
– Ett motstånd till överkonsumtion där personer i sociala medier uppmanar sina följare att inte köpa en viss produkt eller tjänst.

Det svenska tillståndet
– Begrepp som beskriver den situation i Sverige där gängkriminalitet präglar samhället. Ursprungligen från norskans svenske tilstander, ett uttryck som användes på norska nyordslistan 2017.

Dna-pass
– Ett kort eller dokument som innehåller alla viktiga genetiska uppgifter om en person, tänkt att användas inom vården för snabb tillgång till genetisk information.

Dopaminfasta
– Att avstå från aktiviteter som normalt ger dopaminpåslag i hjärnan, som exempelvis sociala medier, för att minska beroende eller få en bättre balans i livet.

Dubbelswisha
– Att göra två Swish-betalningar i rad, till exempel på en massagesalong, där den andra betalningen misstänks vara för en sexuell tjänst.

Evighetskemikalie
– Ett syntetiskt framställt ämne som inte kan brytas ner i naturen och därför stannar kvar för evigt, med långsiktigt skadliga effekter på miljön.

Exposekonto
– Ett konto i sociala medier vars syfte är att hänga ut eller exponera personer i komprometterande situationer, som kan inkludera våld eller nakenhet.

Gargasnipe
– Smygtagen bild eller video på en person som anses se konstig ut, vanligtvis publicerad på sociala medier utan personens kännedom.

Generativ AI
– Artificiell intelligens som kan skapa nytt innehåll, som text, bilder och musik, baserat på mönster från tidigare träningsdata.

Grön kolonialism
– Exploatering av landområden och naturresurser för att nå hållbarhetsmål på andra platser, ofta med negativa konsekvenser för lokalsamhällen.

Hyschpengar
– En summa pengar som betalas till någon för att hålla känslig eller komprometterande information hemlig.

Ick
– Ett drag eller beteende hos en person som upplevs som så frånstötande att det omedelbart förstör en romantisk attraktion eller relation.

Insynsprincip
– Princip som kräver att privata aktörer ska ge viss insyn i sin verksamhet till allmänheten, dock inte lika långtgående som offentlighetsprincipen.

Klivare
– Person som mot betalning begår brott på uppdrag av ett kriminellt nätverk, ofta för att ”kliva över” till ett liv inom kriminalitet.

Korankris
– En politiskt svår situation som har uppstått i samband med skändningar av Koranen och tillståndsgivning för sådana handlingar.

Krigssponsor
– Aktör som genom affärsverksamhet i ett krigförande land anses bidra till kriget, exempelvis genom skatteinbetalningar som indirekt stödjer krigets ekonomi.

Känslighetsläsare
– Person som granskar texter för att säkerställa att innehållet inte är stötande eller kan upplevas som kränkande.

Longtermism
– Etisk ståndpunkt att beslut bör tas med hänsyn till konsekvenser som uppstår långt in i framtiden och inte enbart med fokus på kortsiktiga effekter.

Menstrosa
– Trosa som är utformad för att användas som mensskydd och därmed kan ersätta traditionella mensskydd som bindor och tamponger.

Multilojal
– En person som är medlem eller kund hos flera olika butikskedjor för att kunna leta efter bästa pris och nyttja rabatter hos olika aktörer.

Nepo baby
– Person som får fördelar i sin karriär på grund av att den har en känd eller inflytelserik förälder, ofta kritiserat som ett privilegium.

Neurodiversitet
– Begrepp som syftar på variationen av neuropsykiatriska funktionssätt i en grupp, med en positiv syn på olikheterna i hjärnans funktion.

Prompta
– Att skriva eller ge en textinstruktion till en AI-tjänst för att generera ett specifikt innehåll, till exempel ett AI-genererat svar.

Relationism
– Ett spelsätt inom fotboll som utgår från bollens position på planen snarare än vilka ytor som ska täckas av spelarna.

Situationship
– En relation som är mer än vänskap men inte fullt utvecklad till ett romantiskt förhållande, ofta med otydlig status och förväntningar.

Snikflation
– En företagsstrategi där priser inte höjs men produkternas kvalitet eller mängd minskar, vilket gör att konsumenter omedvetet betalar mer.

Streamingfarm
– En samling av gratiskonton som används automatiskt för att generera strömningar och därmed öka ekonomisk ersättning eller skapa ett intryck av större popularitet.

Tantparkour
– Lättare fysisk träning för äldre personer, där olika föremål i utemiljön används som hinder eller stöd för att öva balans och rörlighet.

Toxisk positivitet
– En form av positivt tänkande som blir skadligt genom att negativa känslor trycks undan och förnekas, vilket leder till ett ohälsosamt förhållningssätt till problem.

Läs också listan över 2024 års nyord som innehåller totalt 32 ord. Tills dess kan vi rekommendera er att läsa våra sammanställningar av de mest felstavade orden i svenskan, svenska förkortningar eller svåra engelska ord.